565: Archief van BSP-afdeling Boom en BWP-afdeling Boom

Het archief bevat vooral documenten rond de gemeenteverkiezingen, de 1 Meivieringen, de vieringen van 25 en 50 jaar socialistisch bestuur in Boom en de acties rond het dichten van de kleiputten. Het belangrijkste deel van de documenten betreffen de groep, het informatie- en publicatiecentrum, het je...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:565
Level of description:archief
By: BSP-afdeling Boom; BWP-afdeling Boom
Date:1930-1978
Online access: https://hdl.handle.net/10796/4ECCE9A9-AE87-4C25-AA04-F232D8809E0B?locatt=view:level2
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het archief bevat vooral documenten rond de gemeenteverkiezingen, de 1 Meivieringen, de vieringen van 25 en 50 jaar socialistisch bestuur in Boom en de acties rond het dichten van de kleiputten. Het belangrijkste deel van de documenten betreffen de groep, het informatie- en publicatiecentrum, het jeugdatelier en het tijdschrift "Genster". Deze documenten vullen de documentatie samengebracht door Alex Vinck aan.
Date:1930-1978
Physical description:1,43 strekkende meter
Notes:Archiefgeschiedenis: Het archief bevat vooral documenten rond de gemeenteverkiezingen, de 1 Meivieringen, de vieringen van 25 en 50 jaar socialistisch bestuur in Boom en de acties rond het dichten van de kleiputten. Het belangrijkste deel van de documenten betreffen de groep, het informatie- en publicatiecentrum, het jeugdatelier en het tijdschrift "Genster". Deze documenten vullen de documentatie samengebracht door Alex Vinck aan.
***********
Biografie: Na de Tweede Wereldoorlog wordt voormalig schepen en vakbondssecretaris Lucien Van Reeth benoemd tot burgemeester. Hij wordt in 1946 opgevolgd door de vakbondsleider bij de Centrale der Metaalarbeiders Jozef Van Cleemput, die burgemeester blijft tot aan zijn dood in 1967. Hij wordt opgevolgd door opnieuw een vakbondssecretaris: Isidoor Vinck van de Algemene Centrale. In 1976 verliest de BSP haar meerderheid. Marcel Van Bulck, burgemeester sinds 1970 moet plaats ruimen voor een liberaal. Ondertussen stoppen praktisch alle steenbakkerijen, scheepswerven, diamantslijperijen, de glasfabriek, alle schoen- en pantoffelfabrieken en de complete metaalverwerkende nijverheid (op de Boomse Metaalwerken na) hun nijverheid. Talrijke kleiputten worden stortplaatsen en vele jonge gezinnen verlaten de gemeente. De traditionele socialisten krijgen het in de jaren ’70 ook in eigen rangen moeilijk met de groep “Genster”, die ijvert voor een socialisme in zelfbeheer.
***********
Biografie: Op zondag 1 december 1878 congresseert de Vlaamsche Socialistische Arbeiderspartij te Boom. Ondanks de bittere armoede en de schaamteloze uitbuiting van de arbeiders in de Rupelstreek, zal het nog tot 28 december 1890 duren vooraleer de socialistische Werkersbond van Boom gesticht wordt waarin vooral geschoolde metaalbewerkers de sleutelposities bekleden. Frans De Schutter, een letterzetter, wordt er de drijvende kracht van. De staking van 1894 betekent de definitieve doorbraak van de socialistische arbeidersbeweging in de Rupelstreek. Door het meervoudig stemrecht hebben de arbeiders echter geen kans de politieke macht te veroveren. Na de Eerste Wereldoorlog, met de invoering van het Zuiver Algemeen Stemrecht, behalen de socialisten 7 van de 15 zetels in de gemeenteraad in 1921. Mede door het splitsen van de Liberale Partij wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 10 oktober 1926 de volstrekte meerderheid behaald. Frans De Schutter, reeds volksvertegenwoordiger, wordt burgemeester. In 1938 wordt die meerderheid verbroken door de zware economische crisis en de oprichting van het Katholiek Vlaamsch Volksblok.