IAD

Het betreft hier een zeer rijk en uitgebreid archief. Voor de periode voor de Tweede Wereldoorlog is er de volledige reeks verslagboeken van de bestuursvergaderingen van 1886 tot 1941 en interessant boekhoudkundig materiaal van 1920 tot 1937. Verder bevat het archief veel stukken over de Volkskliniek, de socialistische provinciale herverzekeringskas en de pensioenkas De Vooruitziende Vrienden. Het archief na 1945 is beperkter en bevat vooral informatie over de ledenbeweging, dienstnota's, propagandamateriaal en persoonlijke documenten. Tenslotte is er zeer veel materiaal over het NVSM.

Het archief geeft een bijna volledig beeld van de werking: de verslagen van de bestuursvergaderingen (1899-1963) en de jaarverslagen (1916-1977) zijn praktisch volledig bewaard. Er zijn wel enkele hiaten in de boekhouding, de ledenadministratie (vanaf 1899) en ook in de briefwisseling. De werking van de SVV en diens activiteiten in het NWK werden apart beschreven. Een deel van de administratieve stukken (o.a. lidkaarten van de pensioenkas) werd vernietigd.

Als getuige van die evolutie in de tussenoorlogse periode is slechts een reeks, weliswaar belangrijke, verslagboeken bewaard gebleven. Het verslagboek over de jaren 1920-1925, dat bijgehouden werd door Jauniaux, geeft een beeld van de schaalvergroting : het ledental van het NVSM verviervoudigde in die periode. Het brengt ook het verhaal van particularisme en plaatselijke tegenstand tegen een toenemende centralisatie in een cruciale ontwikkelingsfase van het socialistisch mutualisme. De uitbreiding van gesubsidieerde diensten tijdens het interbellum in het kader van een vrijwillige ziekteverzekering vindt haar weerslag in allerlei commissies en beheerscomités waarvan de vergaderingen in aparte verslagboeken werden bijgehouden. De verslagboeken van het Technisch Comité en het Nationaal Mutualistische College (een nationaal overlegorgaan van de verschillende nationale mutualiteitsverbonden) geven informatie over de houding van het NVSM tijdens de Tweede Wereldoorlog en de initiële pogingen van Jauniaux om naar het voorbeeld van Hendrik De Man op syndicaal vlak (de Unie van Hand- en Geestesarbeiders), te komen tot de oprichting van een eenheidsmutualiteit.

Het archief bevat stukken van het Provinciaal Comité van Winterhulp Oost-Vlaanderen en van het Plaatselijk Comité Gent. Het bestaat hoofdzakelijk uit briefwisseling en verslagen die een vrij goed beeld geven van het functioneren van het Plaatselijk Comité Winterhulp Gent.

Het is een zeer rijk archief in die zin dat alle verslagen van de Raad van Beheer, het Uitvoerend Bestuur en de Algemene Vergaderingen vanaf 1944 tot 1992 aanwezig zijn. Hiervan werden kopies gemaakt om te verhinderen dat ze bij het raadplegen verder zouden beschadigd worden. Verder bevat het de werkingsverslagen vanaf 1936 tot 1938 en vanaf 1947 tot 1990. Interessant is ook het materiaal met betrekking tot SVV met de verslagen van het Centraal Bestuur, de Raad van Beheer, de gewestelijke vergaderingen en de jaarcongressen bezitten vanaf 1945 tot 1991 en de werkingsverslagen vanaf 1946 tot 1991 (met een hiaat voor het jaar 1947).

Het overgedragen materiaal bestaat vooral uit financiële verslagen van de Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Zuid-en Midden West-Vlaanderen en kasboeken van het Bond Moyson-gewest Tielt. Daarnaast is er nog materiaal van diverse mutualistische verenigingen zoals Socialistische Vooruitziende Vrouwen (SVV) en Maatschappelijke Jongerenactie (MJA).

Een eerste vluchtige blik op het materiaal toonde dat het hier archief van verschillende archiefvormers betrof, met één constante: Henri Lemaire, telg van de familie die onlosmakelijk met de Prévoyance Sociale (PS), juridische voorganger van P&V Verzekeringen, verbonden is. Het grootste deel van het archief heeft betrekking op het beheer van de instellingen van de vzw De Sociale Voorzorg, zoals Momignies, Solières, Spa, Oostende, Ukkel en Schepdaal. Vervolgens is er ook een gedeelte van het archief van Henri Lemaire. Hij voerde zijn briefwisseling namelijk vanuit de hoofdzetel van De Sociale Voorzorg, wat overigens niet zo verwonderlijk is, maar waardoor wel overlappingen ontstaan. Zo verstuurde hij brieven als voorzitter van de Association de l’Assurance Vie Populaire met het briefhoofd van De Sociale Voorzorg of werd hij als lid van de raad van beheer van de ULB toch aangeschreven als voorzitter van De Sociale Voorzorg. Ten slotte is er nog een klein gedeelte archief betreffende de samenwerkende maatschappij De Sociale Voorzorg en enkele dossiers van Joseph Lemaire.

Het archief van de federatie van het Waasland bevat een mooie reeks verslagboeken van de voornaamste bestuursvergaderingen (van 1913 tot 1971). Verder zijn er twee verslagboeken van de bestuursvergaderingen van de polikliniek van Sint-Niklaas (van 1949 tot 1971) en twee verslagboeken van het SVV (van 1945 tot 1960). Eén bundel heeft betrekking op de afdeling van Sint-Niklaas.

Het archief van de federatie van Brabant-Wallon is vrij goed bewaard. Het bevat vooral verslagboeken en verslagen van de voornaamst bestuursorganen (van 1932 tot 1995) en activiteitenverslagen (van 1919 tot 1938, 1946, 1949, en van 1978 tot 1986). Verder zijn er verslagen van de verschillende vzw’s van de federatie. Het biedt dus zeker mogelijkheden om de geschiedenis van de federatie – die nog niet geschreven is – te reconstrueren. Evenals bij de federatie van Het Centrum konden we wel kopieën krijgen van de verslagen, maar blijven de originelen in de zetel van de federatie (te Tubize) bewaard.

Het is een voorbeeld van een emancipatiebeweging waarvan tot op heden weinig was terug te vinden in de collectie. Het archief bevat jaarverslagen, briefwisseling, strategieën rond lobbywerk enz. Kortom, het is een weerspiegeling van de werking van de organisatie.

Het bevat jaarverslagen en maandoverzichten van de dagelijkse werking. Ook een dossier betreffende een handleiding over de gezondheidszorg voor vreemdelingen zonder papieren. De registratieformulieren werden alfabetisch gerangschikt, maar verdere gegevens werden niet opgenomen in de stortingslijst omwille van de privacy.

Het oudste stuk is een ledenboek van 1892-1920, verslagboeken over de periode 1935 tot 1963 en een reeks doodsberichten.

Het archief, dat de jaren 1968 tot en met 1992 (de jaren van het voorzitterschap van Frank van Acker) bestrijkt, bevat convocaties, agenda’s en notulen van het dagelijks Bestuur en van de twee voornoemde vzw’s WISA en De Vooruitziende Mutualist en diverse dossiers, waaronder enkele over de vernieuwing van de informatica en over de problematiek van het teruglopende ledenaantal en de zoektocht naar oplossing, dé tweede belangrijkste thema’s in de jaren zeventig en tachtig.

Het archief bevat documenten met betrekking tot de totstandkoming van het Steunpunt en de verder ontwikkeling ervan. Deze evolutie is ondermeer te volgen in de verslagen van de Algemene Vergadering en de Raad van Beheer. De dagelijkse werking heeft zijn weerslag in de briefwisseling, verslagen, formulieren met gegevens van de maandelijkse informatievragen en de jaarverslagen. Het archief bevat ook dossiers over het sociaal manifest, diverse publicaties en onderzoek verricht door het Steunpunt, zoals ‘Ik ben uitgesproken, een onderzoek naar de motivatie van mensen zonder papieren om in België te blijven’. Een medewerksters van het Steunpunt zetelde in de commissie regularisatie. Daarvan werden de verslagen bewaard. Daarnaast bestaat het archief nog uit 16 archiefdozen met alfabetisch gerangschikte registratieformulieren en uit 2 archiefdozen met dossiers van diplomatiek Filippijns huispersoneel, waarvan de namen niet opgenomen worden in de stortingslijst omwille van de privacy.

Het archief beslaat 2 nummers, opgeborgen in 1 doos (0,11 lopende meter). Het archief bestrijkt de periode 1935-1942.

Het omvat min of meer het gehele archief van BUDIV (2001-2007), samen met materiaal van de opvolger en aanverwante verenigingen. De boekhoudkundige stukken werden echter terugbezorgd aan de vereniging, aangezien dit normaliter niet door ons bewaard wordt. Eerder heeft het Amsab het archief van BOL vzw gekregen (en reeds verwerkt, zie stortingslijst 384)Het archief (1994-2007) bevat 93 nummers opgeborgen in 12 dozen (1,32 lopende meter). Het bevat ondermeer de jaarverslagen (2002-2006), verslagen van de raad van bestuur, alsook verslagen van BOL vzw. Daarnaast omvat het verschillende dossiers betreffende PAB wetgeving, vormingsavonden en aanverwante zaken.

Het archief bevat informatie over de migratieproblematiek in de volgende landen: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.