113: Archief van Socialistische Jeugdinternationale

Het archief bevat de briefwisseling van Erich Ollenhauer (1901-1963), de secretaris van de SJI in Praag en later in Parijs, met Fernand Godefroid voor de JGS en Michel Tommelein en Jan Van Overloop voor de AJC-SAV. De stukken geven een indringend beeld van de werking van de socialistische jeugdveren...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:113
Level of description:archief
By: Socialistische Jeugdinternationale (SJI)
Date:1935-1938
Online access: https://hdl.handle.net/10796/03F663B3-E88F-489E-9A15-1E3C16C5744E?locatt=view:level2
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het archief bevat de briefwisseling van Erich Ollenhauer (1901-1963), de secretaris van de SJI in Praag en later in Parijs, met Fernand Godefroid voor de JGS en Michel Tommelein en Jan Van Overloop voor de AJC-SAV. De stukken geven een indringend beeld van de werking van de socialistische jeugdverenigingen in de geagiteerde jaren van de Spaanse Burgeroorlog, het linkse eenheidsfront en het dreigend fascisme.
Date:1935-1938
Physical description:[0,11 strekkende meter]
Notes:Biografie: De Socialistische Jeugdinternationale (SJI) was de internationale organisatie van de sociaal-democratische jeugdverenigingen tijdens het Interbellum. Voor België waren de Jeunes Gardes Socialistes (JGS), de Arbeidersjeugdcentrale (AJC) en later de Socialistische Arbeidersjeugd Vlaanderen (SAV) bij de SJI aangesloten. Tussen de JGS en de AJC-SAV bestonden er heel wat tegenstellingen. Terwijl de Waalse JGS resoluut een links-revolutionaire koers voerden en zich dikwijls opstelden als oppositiegroep binnen de BWP, legden de Vlaamse AJC-SAV meer de nadruk op de educatieve en recreatieve werking.