140: Archief van BWP-Bureau voor Sociaal Onderzoek en haar voorgangers, Bureel voor Dokumentatie en Dokumentatiebureau

Het archief bestaat hoofdzakelijk uit briefwisseling over vragen naar documentatie en informatie van/aan de Bureaus. De briefwisseling van het Bureau voor Sociaal Onderzoek (BSO) handelt voornamelijk over het Plan van de Arbeid en de Conferentie van Pontigny. Verder omvat het archief van het BSO ver...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:140
Level of description:archief
By: BWP-Dokumentatiebureau, BWP-Bureau voor Arbeidersdokumentatie, BWP-Bureau voor Sociaal Onderzoek
Date:1914-1938
Online access: https://hdl.handle.net/10796/986B3823-E117-4E17-9F24-C8288EF68D94?locatt=view:level2
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het archief bestaat hoofdzakelijk uit briefwisseling over vragen naar documentatie en informatie van/aan de Bureaus. De briefwisseling van het Bureau voor Sociaal Onderzoek (BSO) handelt voornamelijk over het Plan van de Arbeid en de Conferentie van Pontigny. Verder omvat het archief van het BSO verslagen, omzendbrieven en briefwisseling van de hierboven genoemde commissies. Daarnaast bestaat een groot deel van het archief uit documentatiemappen (knipsels, brochures, specimen) die door de bureaus werden aangelegd.
Date:1914, 1919-1938
Physical description:[0,88 strekkende meter]
Notes:Biografie: Op 1 februari 1914 werd door de Centrale voor Arbeidersopvoeding (CAO) het Dokumentatiebureel opgericht. Het werkterrein strekte zich uit over alle sociale zaken met uitzondering van wetgeving en parlementaire kwesties . Wegens de oorlog kende het Bureel voor Sociaal Onderzoek een onderbreking van z’n werking tot in januari 1919 . Gedurende deze hele periode was O.Vincart secretaris.In het begin van 1920 bestonden drie onafhankelijke bureau’s: het Bureau voor Arbeidersdokumentatie (CAO), het Bureau voor Sociale Wetgeving (Instituut Solvay) en het Bureau voor Financiële Dokumentatie (Syndikale Kommissie). Daar deze een gemeenschappelijk doel betrachtten, leidde dit tot centralisatie. Het Dokumentatiebureau werd onderverdeeld in drie secties: de Arbeidersbeweging, de Sociale Wetgeving en de Financiële documentatie . In mei 1920 werd dit Bureau onafhankelijk. Het doel van deze dienst was het samenbrengen en verschaffen van documentatie aan/van nationale, internationale, socialistische en niet-socialistische organisaties en personen. De bestuurder was J. Van Roosbroeck.In 1933 ontstond het Bureau voor Sociaal Onderzoek onder directe leiding van Hendrik Deman. Het groeide uit tot het grootste partijstudiebureau van voor de oorlog . In april 1935 kwam de leiding in handen van Max Buset. Oorspronkelijk was de belangrijkste taak de voorbereiding en uitwerking van het Plan van de Arbeid en de Coferentie van Pontigny. Daarnaast kwamen regelmatig aanvragen binnen naar documentatie en informatie. Verder waren er binnen het Bureau verscheidene commissies gevestigd : ‘Commission Aéronautique’, ‘Commission pour la Nationalisation du Crédit’ , ‘Groupement Universitaires d’Etudes Sociales’.