193: Archief van Préfecture de Police de Paris

Alle gemicrofilmde documenten komen uit de Série Ba, een onderafdeling van de Série B van de archieven. Deze reeks bevat documenten van het Kabinet van de Prefect en van de politiediensten. Vooral in de onderafdeling Ba zitten interessante stukken. Het gaat met name over rapporten van inlichtingsag...

Volledige beschrijving

Bewaard in:
Bibliografische gegevens
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Referentienummer:193
Beschrijvingsniveau:archief
Van: Préfecture de Police de Paris
Datering:1870-1896
Tags: Voeg label toe
Geen labels, Label dit record als eerste!
Omschrijving
Beschrijving:Alle gemicrofilmde documenten komen uit de Série Ba, een onderafdeling van de Série B van de archieven. Deze reeks bevat documenten van het Kabinet van de Prefect en van de politiediensten. Vooral in de onderafdeling Ba zitten interessante stukken. Het gaat met name over rapporten van inlichtingsagenten en ook belangrijk geachte krantenknipsels en manifesten. Het merendeel is afkomstig uit Verviers, Antwerpen en Brussel en handelt over de IAA in die steden, maar er zijn ook inlichtingen verzameld over de IAA in andere Belgische steden, Nederland, Spanje, Italië en Elzas-Lotharingen (1870-1874). Een laatste reeks opnames geeft informatie over de politieke activiteiten van Jean Volders in de periode 1885-1896.
Datering:1870-1896
Fysieke beschrijving:[microfilm]
Opmerkingen:Biografie: Na de val van de Parijse Commune waren de Franse inlichtingendiensten bijzonder geïnteresseerd in de evoluties van de Belgische afdeling van de Internationale Arbeidersassociatie (IAA). Vele communards waren gevlucht naar België en namen actief deel aan de opbouw van de Belgische afdeling. De Franse politie volgde vooral de werking van de IAA in Brussel, Verviers en Antwerpen.
***********
Archiefgeschiedenis: In 1985 ontving Amsab enkele microfilms van documenten die zich bevinden in de archieven van de Parijse Préfecture de Police. Ze werden er gemaakt in opdracht van het Seminarie voor Nieuwste Geschiedenis van de Gentse universiteit.