130: Archief van Centrale der Kleding en Aanverwante Vakken van België (CKAVB)

Het gaat hier slechts om een klein deel van het archief van de Centrale dat zich bevond in de schenkingen van Frans Christiaenssens (zie aldaar). Belangrijk is in de eerste plaats het verslagboek van het "Comité Central", later "Comité Exécutif", van 1922 tot 1938. Naast stukken...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:130
Level of description:archief
By: Centrale der Kleding en Aanverwante Vakken van België (CKAVB)
Date:1922-1969
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het gaat hier slechts om een klein deel van het archief van de Centrale dat zich bevond in de schenkingen van Frans Christiaenssens (zie aldaar). Belangrijk is in de eerste plaats het verslagboek van het "Comité Central", later "Comité Exécutif", van 1922 tot 1938. Naast stukken inzake congressen en loonovereenkomsten is er vooral het lijvige dossier Liebaers waarvan de oudste stukken dateren van 1934 en dat loopt tot en met de rechtszaak tussen de Centrale en Liebaers na zijn ontslag.
Date:1922-1969
Physical description:[0,11 strekkende meter]
Notes:Biografie: De Centrale der Kleding en Aanverwante vakken van België ontstond in 1919 als resultaat van een centralisatiebeweging waarbij kleinere bonden van andere takken uit de konfektie zich aansloten bij de Centrale van Kleermakers en Kleermaaktsters van België, opgericht in 1906. Kenmerkend voor deze industrietak was de kleine schaal van de bedrijven en het doorwerken van een lange traditie van ambachtelijkheid. De struktuur van de Centrale was klassiek: als hoogste orgaan het kongres, verder een nationaal bestuur en een uitvoerend bestuur dat bestond uit de nationale sekretaris, de sekretarissen van de gewestelijke afdelingen en de nationale propagandist. Ondanks het woord "nationaal" bleef de sterkte van de Centrale hoofdzakelijk beperkt tot het Antwerpse, het Brusselse en het Gentse. Opvallend is de lange ambtstermijn van Frans Liebaers als nationaal sekretaris : hij treedt in dienst bij de Centrale in 1920 en wordt al in februari 1921 nationaal sekretaris. Hij blijft in die funktie tot hij in september 1952 ontslagen wordt. De aanleiding hiervoor vormt zijn publiek verzet tegen de geplande A.B.V.V.-staking voor een drastische verkorting van de legerdienst. Hij wordt opgevolgd door Frans Christiaenssens.