167: Archief van Tuur De Decker

De Decker is een geboren verzamelaar. Zo heeft hij tijdens en zelfs na zijn studentenjaren de pamfletten bijgehouden die in de studentenrestaurants van de RUG verspreid werden. Deze pamflettenverzameling werd geklasseerd per academisch jaar. Op deze wijze krijgen we een beeld van het politiek en cul...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:167
Level of description:archief
By: De Decker, Arthur
Date:1965-1988
Online access: https://hdl.handle.net/10796/A6974036-CD9B-46A8-A338-531DB7E4E057?locatt=view:level2
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:De Decker is een geboren verzamelaar. Zo heeft hij tijdens en zelfs na zijn studentenjaren de pamfletten bijgehouden die in de studentenrestaurants van de RUG verspreid werden. Deze pamflettenverzameling werd geklasseerd per academisch jaar. Op deze wijze krijgen we een beeld van het politiek en cultureel studentenleven aan de RUG en van de aanwezigheid van de linkse organisaties. Vermeldenswaard is een uitgebreide documentatiemap over de activiteiten van AMADA in de jaren 1975-1977.De documenten met betrekking tot de werking van het Gents Dopperskomitee beslaan het overgrote deel van de collectie. Naast de verslagboekjes voor de jaren 1975-1978, vinden we er een volledige verzameling van de “Gentse Dopperskrant”, alsook talrijke pamfletten, affiches, brochures en een beperkte briefwisseling. Er kan ook materiaal geconsulteerd worden over de werking van de andere werklozencomités. Daarnaast bevinden zich in dit archief talloze documentatiemappen over de sociaal-economische toestand en dan vooral over de problematiek van de werkloosheid in de jaren 1974-1979.De Deckers activiteiten in Ninove vinden hun weerslag in enkele stukken m.b.t. de werking van het Ninoofs Progressief Front. Het betreft hier voornamelijk affiches, pamfletten, kasstukken en briefwisseling. De werking van de Vredesgroep van de Gentse Heirniswijk en het 11.11.11.-komitee kan gereconstrueerd worden aan de hand van verslagen, omzendbrieven en pamfletten.In juli 2006 werd de stortingslijst aangevuld met materiaal komenden van een latere schenking door Tuur De Decker. Het betreft hier documenten uit zijn Ninoofse activiteiten, nl. over de Savooifeesten, de uitgaven van “t’Klokzjiel”, het Aktiekomitee Anti-Kerbewapening Ninove (AAKN), het Dender Aktie (DAK) en het Initiatiefkomitee Denderstreek (ICD). Alsook over zijn Gentse bezigheden: de vzw Buurtwerk Prinsenhof, de vzw Buurtwerk Heirnis-Macharius, de vzw 100 jaar Heirnis en het buurtkrantje ‘t Sardientje.
Date:1965-1988
Physical description:[2,31 strekkende meter]
Notes:Biografie: Tuur de Decker (Ninove, 1952) is opgegroeid in een kleinsteeds milieu van katholieke middenstanders. De basis van zijn maatschappelijk engagement wordt gelegd in de periode dat hij aktief is in de scoutsbeweging. Als jongeling leeft hij mee met de protestbeweging voor Leuven-Vlaams. Tijdens zijn studentenjaren aan de RUG (1970-1975) stort hij zich ten volle in het maatschappelijk geëngageerde leven. Het is de periode van de studentenprotest, de tegencultuur en de contestatie. Hij maakt o.m. de acties mee voor een vrij bezoekrecht in de RUG-homes. Zijn engagement vindt echter geen gevolg in een effectief lidmaatschap van een politieke organisatie. Hij blijft in de eerste plaats onafhankelijk progressief en één van de figuren van het Gentse alternatief wereldje. De Decker woont in Gent, maar hij blijft nauw betrokken bij wat er zich afspeelt in zijn geboortestad. In navolging van de Gentse Feesten werpt hij zich in 1975 op als één van de drijvende krachten achter de Ninoofse-Savooifeesten. Volksmuziek en strijdkultuur gaan er hand in hand. Vanuit het samenwerkingsverband rond de Savooifeesten wordt in 1978 het Ninoofs Progressief Front opgericht. Dit brengt uiteenlopende organisaties samen als de SP-Ninove, het Masereelfonds, de vrouwengroep EVA, het Humanistisch Verbond, enz. Dit idee van progressieve samenwerking ligt ook aan de basis van de oprichting van de stadskrant “t’Klokzjiel” in 1980 en vindt tevens een uitloper in het Denderaktiekomitee. Parallel met zijn drukke activiteiten in Ninove is De Decker actief in het Gentse. Wanneer hij in 1975 afstudeert en werkloos raakt richt zijn engagement zich op de werking van het Gents Dopperskomitee waarvan hij één van de woordvoeders wordt. Deze comités zijn in die jaren een nieuw fenomeen. In een periode waarin er van een syndicale werklozenwerking nog nauwelijks sprake is, willen zij een alternatief aanbieden en tegemoet komen aan de concrete noden van de werklozen. Hun werking is in de eerste plaats gericht op emancipatie; educatie of ontspanning komen niet aan bod. Zijn inzet voor de werklozen blijft niet onopgemerkt en in 1977 wordt de Decker aangeworven als adjunct-inspecteur op het Ministerie van Arbeid en Tewerkstelling. Vanaf 1978 wordt hij ambtenaar bij het Fonds voor Arbeidsongevallen. Dit betekent meteen het einde van zijn engagement in het Dopperskomitee. Na 1978 wordt hij actief in de buurtwerking “De Dobber” in de Gentse Heirniswijk. In de jaren ‘80 zet hij zich in voor het plaatselijk 11.11.11.-komitee en ligt hij mede aan de basis van de Vredesgroep van de Heirnis. Vandaag is hij vooral actief in de werkgroep voor stadsherwaardering “Gent doolt”.