208: Archief van Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Her archief bestaat uit 50 brieven van Cesar De Paepe en 4 brieven van zijn vrouw/weduwe Hortense Stienlet gericht aan Domela Nieuwenhuis. Ze dateren uit de periode 1883-1890 en worden hier chronologisch beschreven. Uit deze brieven blijkt dat ze op een erg vertrouwelijke en vriendschappelijke manie...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:208
Level of description:archief
By: Domela Nieuwenhuis, Ferdinand
Date:1883-1890
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!

Description
Summary:Her archief bestaat uit 50 brieven van Cesar De Paepe en 4 brieven van zijn vrouw/weduwe Hortense Stienlet gericht aan Domela Nieuwenhuis. Ze dateren uit de periode 1883-1890 en worden hier chronologisch beschreven. Uit deze brieven blijkt dat ze op een erg vertrouwelijke en vriendschappelijke manier met elkaar omgingen. De hier beschreven brieven dateren alle uit de periode toen De Paepe (1841-1890) al fysiek verzwakt was en hij geen eersterangsrol meer speelde in de Belgische socialistische beweging. Toch was hij nog zeer actief als doctor, lesgever en correspondent. De brieven handelen deels over familiale, financiële en gezondheidsproblemen, en deels over politieke en journalistieke aangelegenheden. De veroordeling van Domela Nieuwenhuis (1886) is de belangrijkste politieke gebeurtenis die besproken wordt.
Date:1883-1890
Physical description:[1 microfilm]
Notes:Biografie: Ferdinand Domela Nieuwenhuis was predikant tot 1879 toen hij uitgever werd van Recht voor Allen en officieus leider van de Nederlandse Sociaal-Democratische Bond. In dat voor hem zo belangrijk jaar kwam hij ook in contact met Cesar De Paepe. Ze begonnen een intense correspondentie en ontmoetten mekaar ook regelmatig op congressen (vb. Vrijdenkerscongressen).
***********
Archiefgeschiedenis: De hier verzamelde brieven zijn geselecteerd uit het archief van Ferdinand Domela Nieuwenhuis dat in het vroegere IML in Moskou, het huidige RTsChIDNI, bewaard wordt.