225: Archief van Wereldscholen-afdeling Leuven

Het archief bevat zowel de verslagen van de plaatselijke afdeling (1976-1979) als van de nationale animatieploeg (1977-1979). Verder zijn er een aantal dossiers bewaard over de derdewereldproblematiek (Unctad), het onderwijs, de scholierenbeweging, het feminisme en over gastarbeid.

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:225
Level of description:archief
By: Wereldscholen-afdeling Leuven
Date:1971-1981
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het archief bevat zowel de verslagen van de plaatselijke afdeling (1976-1979) als van de nationale animatieploeg (1977-1979). Verder zijn er een aantal dossiers bewaard over de derdewereldproblematiek (Unctad), het onderwijs, de scholierenbeweging, het feminisme en over gastarbeid.
Date:1971-1981
Physical description:[0,88 strekkende meter]
Notes:Biografie: Wereldscholen is gegroeid uit de protestbeweging van mei 1968 en probeerde door vorming een bewustwordingsproces en een mentaliteitsverandering op gang te brengen bij de bevolking. De beweging werd opgericht in 1970 door een aantal gelijkgestemde groepen: Alfa Turnhout, Werkcentrum Lier en de Limburgse groepen van Gemeenschap en Ontwikkeling. Het zwaartepunt van de Wereldscholen lag in Limburg, maar er bestonden ook kernen in Leuven, Antwerpen, Aalst en Gent. De beweging trok vooral jongeren aan met een christelijke achtergrond en de geëngageerde priester Jef Ulburghs wierp zich van in het begin op als bezieler van het hele project. Het Centrum voor Vorming en Aktie (CVA) was zowat de jongerenorganisatie van Wereldscholen. Hoewel Wereldscholen geen echt omlijnde maatschappijvisie had sprak men zich toch uit voor een basissocialisme. Deze keuze werd bevestigd na het evaluatiecongres van 1976 waar een radicale keuze gemaakt werd voor basiswerk: buurtwerk, actiegroepen, wetswinkels, coöperatieven, buurtgezondheidscentra, enz. Binnen de vrij spontaan werkende Wereldscholen bestond er evenwel geen eensgezindheid over de richting die de beweging uit moest. Er bestonden tegenstellingen tussen de basiswerkers en de vrijgestelden en sommigen voelden de nood aan om hun engagement een politieke vertaling te geven. De Wereldscholen desintegreerden op het eind van de jaren 1970 en het merendeel van de groep keerde terug naar de christelijke arbeidersbeweging of maakten de overstap naar de groene beweging of extreem-links. Ulburghs zelf zette via Doorbraak de stap naar de Europese politiek .
***********
Archiefgeschiedenis: Het archief van de Leuvense afdeling van Wereldscholen - CVA bevond zich in de lokalen van Elcker-Ik Leuven.