214: Archief van Andrée Thonnart

Het archief van Andrée Thonnart geeft een beeld van het "Rassemblement Anderlechtois pour la Paix" en van het pacifisme in de jaren zeventig en tachtig. Naast een verslagboek en een verzameling tijdschriften is er nog wat correspondentie, o.a. met een pacifistische groep uit het Duitse Neu...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:214
Level of description:archief
By: Thonnart, Andrée
Date:1957-1994
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het archief van Andrée Thonnart geeft een beeld van het "Rassemblement Anderlechtois pour la Paix" en van het pacifisme in de jaren zeventig en tachtig. Naast een verslagboek en een verzameling tijdschriften is er nog wat correspondentie, o.a. met een pacifistische groep uit het Duitse Neukölln. Verder zijn er dossiers over het feminisme, de derde wereldbeweging en het onderwijs.
Date:1957-1994
Physical description:[0,44 strekkende meter]
Notes:Biografie: Andrée Thonnart (°Luik, 4/8/1910), een communistische militante, vredesactiviste en vakbondsvrouw, is opgegroeid in een zeer politiek bewust gezin. Verscheidene communistische leiders waren haar naaste verwanten: o.a. M. Thonnart en B. Woltzajn. Als licentiate Germaanse Filologie in 1932, gaf zij onderricht in het Lyceum van Seraing tot 1940. Omringd door een zeer links team, waarvan verschillende sympathiseerden met het communisme, was zij secretaris van de jongeren van de Centrale van het Socialistisch Onderwijzend Personeel van Luik. Tijdens de oorlog verbleef zij in Groot-Brittannië, waar zij onderricht gaf in het Atheneum van Braemar in Schotland. Terug in België, werd zij lid van de Communistische Partij en stond opnieuw in het onderwijs aanvankelijk in Koekelberg en daarna in het Lyceum van Laken. Als ervaren vakbondsvrouw – zij was secretaris van de Brusselse afdeling van ACOD-onderwijs – werd zij nationaal secretaris van ACOD-onderwijs, na de staking van 1960-1961. Bij de start van haar pensioen in 1971 zette zij zich terug in als vredesactiviste, zoals in de jaren 1950 en werd zij lid van de Vrouwelijke Vredesbeweging. Haar belangrijkste activiteiten situeerden zich vooral op lokaal vlak. In de jaren 1970 was zij één van de bezielers van de Union Démocratique Progressiste (UDP), een pluralistische partij in Anderlecht en daarna van de Rassemblement Anderlechtois pour la Paix (RAP). De RAP was zeer actief tot midden de jaren 1980 en een voorbeeld voor de andere Brusselse comités van de CNAPD. Vanwege haar uitgesproken pluralistische activiteiten nam A. Thonnart meer en meer afstand van de Communistische Partij, die zij verliet in 1985, en sloot zich aan bij de Socialistische Partij.