296: Archief van Luc Van den Bossche, Minister van Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Besturen

Het materiaal heeft vooral betrekking op diens laatste ministerschap, maar bevat in mindere mate ook stukken daterend van voor juli 1999 of aangaande engagementen binnen de SP/sp.a.

Saved in:
書目詳細資料
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:296
Level of description:archief
By: Van den Bossche, Luc
Date:1999-2003
標簽: 添加標簽
沒有標簽, 成為第一個標記此記錄!
實物特徵
總結:Het materiaal heeft vooral betrekking op diens laatste ministerschap, maar bevat in mindere mate ook stukken daterend van voor juli 1999 of aangaande engagementen binnen de SP/sp.a.
Date:1997-2003
實物描述:[0,44 strekkende meter]
提示:[Op het einde van de regeerperiode 1999-2003 van de regering Verhofstadt I was er logischerwijze door de afschaffing van het kabinet geen kabinetsarchief meer te vinden bij minister Van den Bossche. Via het resterende persoonlijk secretariaat - slechts een handvol medewerk(st)ers - kreeg Amsab-ISG uiteindelijk enkele archiefdozen toespraken en aanverwante stukken van Luc Van den Bossche.]
***********
Biografie: Tijdens de paars-groene regering Verhofstadt I bezette Luc Van den Bossche de belangrijke functie van minister van Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Besturen. In de regeringsverklaring stond immers het streven naar “een beter en ander bestuur”, met aandacht voor de dienstverlening, de doeltreffendheid en de zorgzaamheid, voorop. Een “ingrijpende hervorming van de openbare besturen” stond er meteen als hoogste prioriteit vermeld. Onder impuls van Luc Van den Bossche werd hiertoe de ambitieuze maar gecontesteerde Copernicushervorming tot modernisering van de federale administratie uitgewerkt, waarin onder meer de afschaffing van de ministeriële kabinetten was voorzien. Op het eind van de legislatuur bleek echter dat enkel de premier en de minister van ambtenarenzaken al die stap hadden gezet. In 2003 beschikte minister Van den Bossche dus niet meer over een kabinet, maar enkel over een persoonlijk secretariaat. Het merendeel van de vroegere kabinetsleden maakte voortaan deel uit van de beleidsraad of de cel beleidsvoorbereiding, en dus van de administratie. Hun dossiers, in de oude optiek nog kabinetsarchief, namen ze vanzelfsprekend mee.