530: Archief van Louis Roth

Het aan het AMSAB geschonken archiefmateriaal biedt een tamelijk volledig beeld van de loopbaan van Louis Roth, met een hiaat voor de periode 1939-1945. Interessant zijn de talrijke brieven, verslagen, toespraken, brochures en andere documenten van het Wereldvakverbond en in het bijzonder van de afd...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:530
Level of description:archief
By: Roth, Louis
Date:1937-1991
Online access: https://hdl.handle.net/10796/586DF099-4C73-4F51-902B-C25CA8738954?locatt=view:level2
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het aan het AMSAB geschonken archiefmateriaal biedt een tamelijk volledig beeld van de loopbaan van Louis Roth, met een hiaat voor de periode 1939-1945. Interessant zijn de talrijke brieven, verslagen, toespraken, brochures en andere documenten van het Wereldvakverbond en in het bijzonder van de afdeling transportarbeiders. Via Roth beschikken wij in de bibliotheek ook over een groot aantal publicaties van en over het oostblok. Daar Louis Roth ook deel uitmaakte van het Centraal Comité van de KPB verkregen wij ook verslagen daarvan uit de periode 1954-1988.
Date:1937-1991
Physical description:[3,30 strekkende meter]
Notes:Biografie: Louis Roth werd geboren op 9 september 1923. Zijn vader was diamantbewerker en evenals zijn moeder actief in de BWP - Borgerhout. Van 1933 tot 1940 was Louis Roth lid van de Federatie van Socialistische Kindergroepen. Hij begon zijn loopbaan in 1938 als berichtenbesteller bij de Belgische spoorwegen. Later zou hij het via talrijke examens tot ambtenaar van de gerechtskundige dienst van de NMBS brengen. Zijn betrokkenheid bij de vakbeweging kwam er onder invloed van zijn toenmalige ploegbaas Spitsaert, die in 1923 zijn werk ontnomen was na een staking van het Nationaal Syndicaat van Spoorwegen, PTT, Burgerlijke Zeevaart en Luchtvaart (NSPTTZL). Later kwam er amnestie voor de afgezette arbeiders van de staatsspoorwegen. Roth sloot tijdens de oorlog aan bij het illegale Algemeen Syndicaat der Openbare Diensten (ASOD), de voorloper van de Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD). Na de bevrijding liet het gezin Roth zich opnieuw lid maken van de socialistische partij. Louis Roth hielp mee aan het heropstarten van de Volksgazet. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Louis Roth in contact kwam met Achille Reintjens, stichter en voorzitter ACOD-Gewest Antwerpen. Zijn ideeën over een nieuwe vakbewegingsstructuur maakten diepe indruk op Roth. Samen met Reintjes organiseerde hij tal van recruteringsvergaderingen voor het ASOD en vanaf 1945 voor de ACOD. Ondertussen was Louis Roth lid geworden van de communistische partij. In 1949 stapten de socialisten uit het Wereldvakverbond omdat de communistische leden er teveel invloed uitoefenden. Roth sloot aan bij de Vrienden van het Wereldvakverbond, later Werkerseenheid, die deze splitsing betreurden. Deze Werkerseenheid werd de brug van de vakbeweging met het oostblok. Vanaf de jaren vijftig stelde Louis Roth zich kandidaat voor de KP bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de verkiezingen van april 1961 werd hij verkozen tot provincieraadslid (tot 1964). Van 1964 tot 1976 was hij gemeenteraadslid. Zijn belangstelling ging vooral uit naar het havengebied en de stadsfinanciën. Nog in de jaren vijftig had Roth de hoofdredactie van het blad Coördinatie gekregen, samen met Vanthienen, algemeen voorzitter ACOD-Gewest Antwerpen. Verder was hij actief in tal van organisaties en actiegroepen zoals Internationale Werkgroep, VAKA, Humanistisch Verbond-Afdeling Antwerpen en Open Raam, een stichting voor morele bijstand aan gevangenen, waarvan hij voorzitter was.