555: Archief van Marcel Schoeters

De documenten die we in dit archief aantreffen, hebben voornamelijk betrekking op de afhandeling van de faling van Volksgazet onder meer de financiële regeling van NV De Roos, de steun van de Socialistische Gemeenschappelijke Aktie en de perssteun in het algemeen. Wij vinden er ook documenten in ter...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:555
Level of description:archief
By: Schoeters, Marcel
Date:1931-1989
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:De documenten die we in dit archief aantreffen, hebben voornamelijk betrekking op de afhandeling van de faling van Volksgazet onder meer de financiële regeling van NV De Roos, de steun van de Socialistische Gemeenschappelijke Aktie en de perssteun in het algemeen. Wij vinden er ook documenten in terug i.v.m. het opstarten en de latere faling van het dagblad De Morgen, waarvan tevens een historiek voorhanden is.
Date:1931-1989
Physical description:[0,55 strekkende meter]
Notes:Het archief bevat veel fotomateriaal, waaronder een reeks foto's en afbeeldingen van vakbondsbestuurders en mandatarissen van de Centrale Gemeenschappelijke Aktie en van de propaganda voor de sociale verkiezingen onder meer de gevelpropaganda aan de BSP-volkshuizen. Ook over vakbondsjeugdwerk (onder meer van vòòr 1940), vzw Jeugdzorg (zoals het 50-jarig bestaan) en vakantiecentrum Het Veen. Afgezien van recente foto's van de verschillende ABVV-congressen, ook foto's van het Congres van de Syndicale Commissie van België (1938) en het Congres Plan van de Arbeid (met onder meer Vic Thys). Interessant is de reeks rond de 1 meivieringen. Zij bevat foto's van de verschillende deelnemers aan de stoet en de eretribunes. Verder zijn er ook foto's van de bomaanslag op het Bondsgebouw in 1986.
***********
Biografie: Marcel Schoeters (°1925) volgde Hoger Middelbaar Onderwijs in het Koninklijk Atheneum te Berchem. In 1964 als ABVV-stagiair begonnen en een jaar later als bediende bij de Algemene Centrale, werd Marcel Schoeters in 1966 secretaris voor de sector gemengde vakken van de Algemene Centrale ABVV-Antwerpen. In 1970 werd hij gewestelijk voorzitter van deze centrale. Vanaf 1974 zetelde Schoeters in de Raad van Beheer van de Gewestelijke Economische Raad voor Vlaanderen (GERV) en in 1975 in de Raad van Beheer van de Universitaire Instelling Antwerpen (UIA). In 1976 werd hij voorzitter van de gewestelijke afdeling ABVV-Antwerpen. Eén jaar later nam hij het voorzitterschap op zich van het Comité van de Socialistische Gemeenschappelijke Actie. Na het faillissement van de Volksgazet, in 1978, werd hij voorzitter van de Raad van Beheer van NV De Roos, uitgever van De Morgen en speelde een niet onbelangrijke rol in het voortbestaan van De Morgen. In 1983 werd Schoeters lid van het Nationaal Bureau van het ABVV en in 1984 voorzitter van de Socialistische Mutualiteiten Antwerpen. In december 1987 nam Marcel Schoeters afscheid van de Algemene Centrale. Eén van de meest bewogen episodes van zijn syndicale loopbaan was de bezetting van de petroleumraffinaderij RBP. Schoeters bleef wel actief als senator, waarvoor hij een eerste maal verkozen werd in 1985. Schoeters zetelde verder in de paritaire comités van de het scheepsherstellingsbedrijf (1964) en petroleumnijverheid en -handel (1964). Hij was ook sociaal rechter bij de Arbeidsrechtbank te Antwerpen (1970-1976), commissaris bij de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij van Antwerpen (1974), lid van de algemene raad van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (1985) en lid van het directiecomité en de raad van bestuur van de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Antwerpen. Van 1991 tot aan zijn overlijden op 17 oktober 2013 was hij voorzitter van Heropbeuring vzw De Mick, een zorgbedrijf met ziekenhuis, revalidatiecentrum, MS-centrum, ouderenzorg en gehandicaptenzorg in Brasschaat.