317: Archief van Vakgroep Nieuwste Tijden Universiteit Gent

1° Interviewproject “arbeiders-studenten” (MG/05/057) In de eerste helft van de jaren tachtig verrichtte toenmalig RUG-hoogleraar Herman Balthazar met de hulp van studenten op basis van mondelinge bronnen ondermeer onderzoek naar de arbeiders- en studentenbeweging voor en na 1968. Dit interviewproj...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is enkel raadpleegbaar mits toestemming van de archiefvormer of diens gemandateerde en na voorlegging van een gefundeerde aanvraag.
Reference code:317
Level of description:archief
By: Vakgroep Nieuwste Tijden Universiteit Gent
Date:1981-1999
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:1° Interviewproject “arbeiders-studenten” (MG/05/057) In de eerste helft van de jaren tachtig verrichtte toenmalig RUG-hoogleraar Herman Balthazar met de hulp van studenten op basis van mondelinge bronnen ondermeer onderzoek naar de arbeiders- en studentenbeweging voor en na 1968. Dit interviewproject werd in het academiejaar 1981-1982 verricht door de studenten van de tweede licentie (master). Van de in totaal 68 interviews werden er 31 teruggevonden, enkel basisfiches met integrale transscriptie zonder de opnames. 2° Interviewproject “Over bloementjes en bijtjes” (MG/05/051) Deze interviews werden afgenomen in kader van een interviewproject getiteld 'Over de bloemetjes en de bijtjes'. Een practicum in het vak methodologie van de Nieuwste Tijden partim Mondelinge Geschiedenis in de tweede kandidatuur Geschiedenis (tweede bachelor Geschiedenis), academiejaren 1996-1997 en 1997-1998 (lesgever: professor dr. Bruno De Wever). De interviews werden door het toenmalig hoofd van het departement Bibliotheek Amsab-ISG verwerkt in een bijdrage aan de publicatie 'Begeerte heeft ons aangeraakt. Socialisten, sekse en seksualiteit', nummer 16 in de reeks Bijdragen Museum van Vlaamse Sociale Strijd uitgegeven in opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen. 3° Interviewproject “Rood of geen brood” (MG/05/061) Deze interviews werden afgenomen in kader van het Interviewproject getiteld "Rood of geen brood". Een practicum in het vak methodologie van de Nieuwste Tijden partim Mondelinge Geschiedenis in de tweede kandidatuur Geschiedenis (tweede bachelor Geschiedenis), academiejaren 1998-1999 (lesgever: professor dr. Bruno De Wever).
Date:1981-1982, 1996-1999
Physical description:[0,88 strekkende meter en 263 cassettes]
Notes:[De interviewprojecten van de Vakgroep Nieuwste Tijden (Universiteite Gent) die pasten in de Amsab-collectie of werden uitgevoerd in samenwerking met Amsab werden door de vakgroep aan het Amsab geschonken.]
***********
Biografie: De vakgroep Nieuwste Tijden van de Universiteit Gent is binnen de academische wereld de pionier in het gebruik van mondelinge geschiedenis voor historisch onderzoek. Geregeld onderneemt ze grote interviewprojecten in het kader van studentenoefeningen.