439: Documentair archief van de redactie van De Morgen, regio Gent (César Van der Poel)

Het archief van de redactie van De Morgen kunnen we beschouwen als een documentair archief, bijeengezocht met het oog op het schrijven van regionale krantenartikels. De meeste stukken hebben dan ook betrekking op de regio Gent en omstreken. Het archief omvat stukken van eind jaren zestig-zeventig, m...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Reference code:439
Level of description:archief
By: Van der Poel, César
Date:1970-1991
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!

Description
Summary:Het archief van de redactie van De Morgen kunnen we beschouwen als een documentair archief, bijeengezocht met het oog op het schrijven van regionale krantenartikels. De meeste stukken hebben dan ook betrekking op de regio Gent en omstreken. Het archief omvat stukken van eind jaren zestig-zeventig, maar vooral van de jaren tachtig tot en met 1991. Het is een alfabetisch geordende verzameling met een zeer brede waaier aan onderwerpen: personen (Neirynck Freek), economische activiteiten (de haven), culturele en andere verenigingen (theater Taptoe), gemeentepolitiek (regionale verkiezingen), diensten (Tele-Onthaal), sociale conflicten (stakingen), geografisch plaatsen (Deinze), monumenten (Belfort), actiegroepen (GAKA), enzovoort. De vorminhoud van de mappen is zeer variabel. Men vindt er heel veel krantenartikels in terug uit verschillende kranten, o.a. De Morgen, Vooruit, Volkskrant, Het Laatste Nieuws, de Gentenaar, Het Volk, plaatselijke krantjes. Af en toe ook uit tijdschriften zoals Knack en Humo. Daarnaast bevat het persmededelingen, persmappen, persberichten, briefwisseling, verslagen en allerlei documentatie zoals folders en brochures. In meer dan de helft van de dossiers zaten foto’s. In een klein kwart zat er bibliografisch materiaal zoals boeken, tijdschriften en ingebonden stukken. Ook affiches, postkaarten, stickers, postzegels, edm zijn teruggevonden. Al deze zaken zijn uit de betreffende dossiers gehaald en worden apart bewaard. Daarbij is ervoor gezorgd dat de nummering dezelfde is als de map waaruit het stuk kwam, zodanig dat de link tussen het dossier en de bijhorende foto/boek/… niet verloren gaat. Een opmerking hierbij is dat er af en toe een onderwerp is waar enkel foto’s en/of enkel bibliografisch materiaal van bijgehouden werd. Ondanks het feit dat er geen omslag is met archivalisch materiaal, krijgt dit onderwerp toch een apart nummer in de plaatsingslijst. Zo komt het dat in het archief enkele nummers zullen ontbreken. Die nummers verwijzen dan naar het fotografisch en/of bibliografisch materiaal. De volgorde was initieel alfabetisch opgevat, maar in de dozen zat lang niet alles op orde. Bij het maken van de stortingslijst is de originele alfabetische volgorde terug hersteld, om zo een logische opbouw te bekomen. Hierbij moet opgemerkt worden dat bij sommige onderwerpen de oude spelling aangepast is, zodat opzoeking in de stortingslijst logisch blijft. Een voorbeeld is het thema carnaval, oorspronkelijk als ‘karnaval’ vermeld. In de stortingslijst zal men dit onderwerp bij de letter ‘C’ terugvinden in plaats van oorspronkelijk bij de letter ‘K’. Gelijkaardige gevallen zijn cultuurraad, culturele verenigingen, concertzaal, conservatorium.
Date:1970-1991
Physical description:[6,16 strekkende meter]
Notes:[Dit archief is als depot binnengekomen op 19 december 1991.]
***********
Biografie: César Van der Poel was journalist bij De Morgen in de periode eind jaren zeventig tot begin jaren negentig. Hij werd binnengehaald op de redactie van De Morgen door zijn broer Pierre Van der Poel, die daar reeds lange tijd een succesvolle carrière uitbouwde. César Van der Poel kreeg er de regionale verslaggeving toegeschoven. In de jaren tachtig verhuisde de nationale redactie van De Morgen naar Brussel, maar César bleef in Gent verantwoordelijk voor de regionale berichtgeving. Dit bleef zo tot in 1991 de Gentse afdeling volledig opgedoekt werd.