599: Archief van Kritisch Bosbeheer Vlaanderen (KBV)

Het archief bevat ook een dossier uit de periode 1991-1996 van de plaatselijke actiegroep Werkgroep Boekenbergpark, vertegenwoordigd in de op initiatief van de overheid (eerst gemeente Deurne, nadien stad Antwerpen) opgerichte Beheerscommissie Boekenbergpark. Paul Stryckers en Piet Gillard, de twee...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:599
Level of description:archief
By: Kritisch Bosbeheer Vlaanderen (KBV)
Date:1973-2001
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het archief bevat ook een dossier uit de periode 1991-1996 van de plaatselijke actiegroep Werkgroep Boekenbergpark, vertegenwoordigd in de op initiatief van de overheid (eerst gemeente Deurne, nadien stad Antwerpen) opgerichte Beheerscommissie Boekenbergpark. Paul Stryckers en Piet Gillard, de twee ‘trekkers’ van KBVl, zetelden ook in deze Werkgroep.
Date:1973-2001
Physical description:[1,10 strekkende meter]
Notes:Biografie: Sinds 1973 is de Nederlandse Landelijke Werkgroep Kritisch Bosbeheer actief. In maart 1982 vond de formele overgang plaats naar de huidige Stichting Kritisch Bosbeheer. In hetzelfde jaar begon ook in Vlaanderen de voorbereiding van een werkgroep rond de specifieke probleemsituatie van het natuurgebied het Broek in Blaasveld-Willebroek. Kritisch Bosbeheer Vlaanderen (KBVl) werd officieel opgericht op 12 april 1983 en ijverde voor ‘het behoud en de uitbreiding van de natuurlijkheid van het bos in Vlaanderen’. Concrete doelstellingen waren onder andere: het schrappen uit de wetgeving van het dubbelzinnige begrip ‘bosreservaat’, het bestemmen tot en beheren als natuurreservaat van de meest waardevolle grote loofboscomplexen en de oprichting van een Rijksdienst voor Natuurbeheer belast met het beheer van de natuurreservaten. Een eerste concreet actiepunt voor de nieuwe werkgroep was het bosdecreet. De werking van KBVl bestond uit het verstrekken van informatie aan natuurbehoudverenigingen, overheden en publiek; de publicatie van het tijdschrift Molm en het organiseren van lezingen, wandelingen en excursies.