461: Archief van Société Belge d’Intérêts Industriels et Financiers (SBIIF)

Het archief bevat een volledige reeks notulen van de stichting tot de liquidatie van de maatschappij, twee jaarverslagen uit de beginperiode en een aantal boekhoudkundige stukken.

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Raadpleegbaar mits toestemming van de verantwoordelijke archivaris
Reference code:461
Level of description:archief
By: Société Belge d’Intérêts Industriels et Financiers (SBIIF)
Date:1936-1959
Online access: https://hdl.handle.net/10796/32E7FCD3-E848-454B-982C-6CFFB945738A?locatt=view:level2
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het archief bevat een volledige reeks notulen van de stichting tot de liquidatie van de maatschappij, twee jaarverslagen uit de beginperiode en een aantal boekhoudkundige stukken.
Date:1936-1956, 1959
Physical description:[0,04 strekkende meter]
Notes:[De documentatiedienst van Febecoop splitste het statische archief op en droeg het over aan Amsab-ISG en het Institut Emile Vandervelde (IEV). Het archief van de SBIIF kwam zo bij het IEV terecht. Begin jaren 2000 kreeg Amsab-ISG het in bruikleen, met het oog op de ontsluiting van de archieven van de socialistische coöperatieve beweging.]
***********
Biografie: De Belgische Bank van de Arbeid (BBA), die in de eerste helft van de jaren 1930 door onzorgvuldig beheer en de financiële crisis in de problemen kwam, werd op 27 maart 1935 onder een regime van ‘gecontroleerd beheer’ geplaatst. De leiding van de bank kwam in handen van drie commissarissen. Die stelden een reorganisatieplan op. Op 24 juni 1935 werd de BBA omgevormd tot een naamloze vennootschap met een nieuwe leiding en met een kapitaal van één miljoen frank, onderschreven door de socialistische coöperaties. De maatschappij kreeg de naam Société Belge d’Intérêts Industriels et Financiers (SBIIF). Haar taak was om de bezittingen van haar voorganger geleidelijk en onder de meest gunstige voorwaarden te verkopen, om zo de schuldeisers te kunnen uitbetalen. De vroegere ‘rode fabrieken’ en andere gebouwen werden een na een verkocht, tot de maatschappij in 1949 in liquidatie werd gesteld. In 1959 werd de SBIIF ontbonden. Uiteindelijk werd 45 procent van de schulden terugbetaald.
***********
Archiefgeschiedenis: Het archief van de SBIIF kwam terecht bij de documentatiedienst van Febecoop, de opvolger van de Société Générale Coopérative en het Office Coopératif Belge.