493: Archief van El Ele

De oudste stukken dateren uit 1989 en het materiaal loopt tot en met 2009. De evolutie van de vereniging wordt in eerste instantie gereflecteerd in de verslaggevende stukken, met name de reeks jaarverslagen en de verslagen van de raad van beheer en van de algemene vergadering. Vooral de verslagen va...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Een gedeelte van het archiefmateriaal betreft individuele hulpverlenig. Deze stukken zijn gesloten. Het overige materiaal is toegankelijk mits toelating van de archiefvormer.
Reference code:493
Level of description:archief
By: El Ele
Date:1980-2009
Subjects:
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:De oudste stukken dateren uit 1989 en het materiaal loopt tot en met 2009. De evolutie van de vereniging wordt in eerste instantie gereflecteerd in de verslaggevende stukken, met name de reeks jaarverslagen en de verslagen van de raad van beheer en van de algemene vergadering. Vooral de verslagen van het team, de groep medewerkers die zeer regelmatig bijeenkwamen en de werking heel concreet invulden, tonen de polsslag van de vereniging. De oudste verslagen dateren uit 1989 en de jongste uit 2002, enkele jaren ontbreken of zijn onvolledig. De stukken van het secretariaat en die over financies en huisvesting geven een zicht op de vaak moeizame praktische kant van de werking. In de beschrijving van deelterreinen waarop de vereniging actief was, is goed te merken hoe de diverse thema’s zich als het ware opdrongen vanuit de lokale context waarin El Ele werkte: het startpunt waren vrouwen met een migrantenachtergrond, gevolgd door thema’s als tewerkstelling, armoede, drugs en vluchtelingen en asielzoekers. Zeker nadat El Ele uit het ing gestapt was, waren projecten voor de vereniging van levensbelang. Die zijn dan ook uitvoerig gedocumenteerd in het archief. In zijn bestaan heeft El Ele talloze cursussen georganiseerd, het archief bevat daar zeer veel materiaal over. Voor een sterk buurtgebonden organisatie was samenwerking een belangrijk aandachtspunt, net als vorming en studie. De sporen daarvan zijn eveneens in het archief terug te vinden. Van de eigen publicaties, en vooral van het verenigingsblad, is maar een kleine collectie aangetroffen. Een beeld van de activiteiten is wel te zien in de foto’s die zijn overgedragen.
Date:1980, 1982-2009
Physical description:[7,26 strekkende meter]
Notes:[In overleg met een vroegere medewerker zijn toen ongeveer 160 dozen archief- en documentatiemateriaal naar Amsab-ISG overgebracht.]
***********
Een complicerende factor was dat met het einde van de activiteiten van El Ele een juridisch geschil gepaard ging. Op uitdrukkelijk verzoek van de depotgever zijn de financiële stukken die daarbij een rol zouden kunnen spelen, niet in de inventaris opgenomen en dus ook niet toegankelijk. Het gaat om 29 beschrijvingen die voorlopig zijn ondergebracht in een apart genummerde reeks van 8 dozen.
***********
Biografie: El Ele is in 1982 opgericht door een aantal bewoners van de Gentse Rabotwijk. Die wijk maakt deel uit van de 19de eeuwse gordel van Gent en heeft sinds de jaren zestig van vorige eeuw een grote migrantenbevolking. Tot het opdoeken van de organisatie in 2008 bleef El Ele een sterk wijkgebonden organisatie. El Ele is Turks voor 'hand in hand' en verwijst naar de overwegend Turkse samenstelling van de migrantenbevolking in Gent die vooral geconcentreerd was in de 19de eeuwse gordel. De eerste initiatieven rond Nederlandse taallessen voor nieuwkomers trokken enkel mannelijke deelnemers aan. Bij een aantal buurtbewoonsters groeide de idee om dergelijke lessen te organiseren voor Turkse vrouwen die voor 90% analfabeet waren en die vaak ook maar een beperkte kennis hadden van het Turks. Naast Nederlandse lessen kwamen er dus ook Turkse. In 1985 werd El ele een vzw en kreeg de organisatie een bestuur waar ook leden van de doelgroep deel van uitmaakten: vrouwen met een Turkse, maar ook Marokkaanse achtergrond. In dat jaar kreeg El Ele ook de beschikking over een eigen lokaal. El Ele kreeg in 1990 een erkenning als één van de Gentse Lokale Integratiecentra waardoor de organisatie zich ook ging richten naar andere doelgroepen dan vrouwen met als gevolg een zeer gevarieerde werking: taallessen, sollicitatietraing, rijopleidngen... Daarnaast waren er projecten zoals rond ouder worden. De werking rond vluchtelingen en armoedebestrijding werd belangrijk. In 1998 kwam er een fusie van de vier Gentse integratiecentra. El Ele was niet echt enthousiast over die evolutie en verliet uiteindelijk het samenwerkingsverband in 2004. Projecten waren altijd een belangrijk onderdeel geweest van de werking van El Ele, zowel inhoudelijk als finacieel. Nu de organisatie weer op eigen benen stond werden die projecten echt van levensbelang. Nog enkele jaren kon El Ele verder werken, maar uiteindelijk moest de organisatie eind 2008 de boeken neerleggen.
***********
Archiefgeschiedenis: El Ele heeft een tubulent bestaan achter de rug, dat toont zich ook in de geschiedenis van het archief: organisatorische veranderingen en meerdere verhuizingen waren niet bevorderlijk voor de volledigheid van het archief. Na het stopzetten van de activteiten bleef het archief- en documentatiemateriaal liggen op de zetel van de organisatie. Daar moest het in de zomer van 2009 dringend worden verwijderd.