643/010: Documenten betreffende de nagedachtenis van José Lopez en het mensenrechtenmonument

Het archief bestaat voornamelijk uit verslagen van vergaderingen van LG 160, briefwisseling en informatie over het mensenrechtenmonument, de mensenrechten en verdwijningen in Honduras.

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris
Reference code:643/010
Level of description:bestanddeel
By: Amnesty International Lokale Groep 160
Date:2001-2018
Subjects:
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!

Description
Summary:Het archief bestaat voornamelijk uit verslagen van vergaderingen van LG 160, briefwisseling en informatie over het mensenrechtenmonument, de mensenrechten en verdwijningen in Honduras.
Date:2001, 2003, 2015 en 2018
Physical description:[1 omslag]
Notes:[Het archief werd overgedragen door Gert Verdonck naar aanleiding van een expo over het mensenrechtenmonument in Gent waarvoor Amsab-ISG een filmpje monteerde.]
***********
Bij de schenking zaten enkele foto’s van José Lopez, van uitstapjes en een hoorzitting voor het subcomité Mensenrechten van het Europees Parlement met Nora Lopez en van acties van AI-LG 160, deze werden afgezonderd en beschreven. Dubbels werden vernietigd. Nietjes, paperclip en plastic mapjes werden verwijderd.
***********
Biografie: Lokale groep 160 voerde jarenlang actie rond de verdwijning van de Hondurese mensenrechten-activist José Eduardo Lopez op kerstavond 1984. Zijn vrouw Nora en hun drie kinderen moesten het land ontvluchten en kregen politiek asiel in Canada. LG 160 bouwde een goed contact op met Nora en nodigden haar uit om tekomen getuigen in 1993. In Gent werd toen een optocht gehouden naar een symbolisch kartonnen grafmonument waar Nora bloemen neerlegde. Zij wist intussen dat Eduardo kort na zijn verdwijning was vermoord, net zoals tientallen mensenrechten-activisten in Honduras. Bij LG 160 groeide het idee van een definitief mensenrechtenmonument voor de verdwenenen. De kunstenaarsvereniging Honest Art Movement ofte HAM hielp het monument in Gent mee realiseren. De HAM-kunstenaar MaRf zorgde voor het ontwerp, samen met dichter Roel Richelieu van Londersele. Het werd het silhouet van een vrouw, met Nora als model. Een silhouet als een schaduwbeeld van de verdwenenen, een vrouw omdat vrouwen het meest vervolgd worden. In november 1996 werd het mensenrechtenmonument ingehuldigd in aanwezigheid van Nora en haar kinderen, minister van Buitenlandse Zaken Erik Derycke, de Gentse burgemeester Frank Beke en de ontwerpers van het monument. De Honest Art Movement reikte daar ook de jaarlijkse Louis-Paul Boonprijs 1996 uit aan Nora voor haar mensenrechtenengagement. In de sokkel van het monument zitten kindertekeningen, stenen van Robbeneiland waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat, en resten van de Berlijnse muur, allemaal symbolen van de strijd voor de mensenrechten. Maar het monument is meer dan een graf voor José. Het is een eerbetoon aan alle slachtoffers van verdwijningen wereldwijd en een voortdurende aansporing tot engagement tegen onrecht.
***********
Archiefgeschiedenis: Het archief werd bewaard bij Gert Verdonck.