188: Archief van Belgische Unie voor de Verdediging van de Vrede (BUVV)

Het archief geeft een goed beeld van de werking van de vredesorganisatie. Het bevat talrijke dossiers over congressen, studiedagen, voordrachten en andere manifestaties. Er zijn ook heel wat dossiers over de anti-atoommarsen (1962-1966) en de Vietnambetogingen. Verder is er documentatiemateriaal ove...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:188
Level of description:archief
By: Belgische Unie voor de Verdediging van de Vrede (BUVV)
Date:1950-1972
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het archief geeft een goed beeld van de werking van de vredesorganisatie. Het bevat talrijke dossiers over congressen, studiedagen, voordrachten en andere manifestaties. Er zijn ook heel wat dossiers over de anti-atoommarsen (1962-1966) en de Vietnambetogingen. Verder is er documentatiemateriaal over de Wereldvredesraad. De stukken van de raad van bestuur bestaan voornamelijk uit briefwisseling (zie ook Vrede).
Date:1950-1972
Physical description:3,74 strekkende meter
Notes:Biografie: De Belgische afdeling van de Wereldvredesraad werd in 1949 opgericht onder de benaming Belgische Unie voor de Verdediging van de Vrede (BUVV), een feitelijke vereniging. De BUVV nam de voornaamste principes van de Wereldvredesraad over. Ze zorgde voor de logistieke steun bij de organisatie van de anti-atoommarsen in de jaren zestig. Daarnaast was de BUVV vooral actief binnen de campagne tegen de Duitse herbewapening, tegen de oprichting van NATO-basissen in België, tegen atoombomproefnemingen en voor vrede in Korea. Later volgden acties i.v.m. Vietnam en stelde de BUVV zich solidair met de strijd voor de dekolonisatie bv. in Algerije of in de Portugese koloniën. De BUVV was eerder een beweging dan een organisatie. De bedoeling was om op zoveel mogelijk plaatsen pluralistische vredescomités op te richten en zoveel mogelijk initiatieven in dienst van de vrede te stimuleren. De Belgische Unie voor de Verdediging van de Vrede (BUVV) speelde in de vijftiger en zestiger jaren een hoofdrol in de Belgische en Vlaamse vredesbeweging. De BUVV was lang de enige goed uitgebouwde vredesorganisatie met tevens een stevige internationale band. Ten opzichte van de periode van het interbellum bracht de BUVV vernieuwing in de Belgische vredesbeweging door haar politieke actie die, zonder de grote massa te mobiliseren, toch een relatief grote impact had. Na het hoogtepunt van de anti-atoommarsen en de Vietnambetogingen kwam er een lichte verschuiving in de werking: van een mobiliserende naar een publicistische activiteit, waarbij de werking zich vooral kristalliseerde rond het maandblad Vrede. Vrede vzw studie- en informatiecentrum voor vredes- en ontwikkelingsproblematiek werd opgericht op 3 juni 1971 en nam een belangrijk deel over van de werking van de Belgische Unie voor de Verdediging van de Vrede (de Belgische afdeling van de Wereldvredesraad). De mobilisatie-inzet werd vanaf midden de jaren zeventig gekanaliseerd via het Overlegcentrum voor de Vrede en het Vlaams Aktiekomitee tegen de Atoomwapens, twee organen waarbij Vrede aan de wieg stond. Alhoewel communistisch van inspiratie heeft Vrede door haar pluralistische en constructieve opstelling en door de continuïteit van haar werking een uiterst belangrijke verdienste gehad in de uitbouw van de Belgische en Vlaamse vredesbeweging.
***********
Zie ook: 184 Archief van Vrede
***********
Zie ook: 246 Archief van André De Smet