319: Archief van Norbert De Batselier

Het eerste blok omvat de documenten die betrekking hebben op enerzijds de formatie van de regeringen op federaal en Vlaams vlak en de daaropvolgende SP-evaluatie van de regeringsdeelname doorheen de legislatuur, en anderzijds de samenstelling en werking van het kabinet. Het tweede blok groepeert de...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is enkel raadpleegbaar mits toestemming van de archiefvormer of diens gemandateerde en na voorlegging van een gefundeerde aanvraag. Zoals gebruikelijk in de archiefwereld blijven bijvoorbeeld stukken betreffende de vertrouwelijkheid van de politieke besluitvorming en zeker en vast privacygevoelige documenten gesloten.
Reference code:319
Level of description:archief
By: De Batselier, Norbert
Date:1988-1992
Online access: https://hdl.handle.net/10796/C287A9DB-3A72-478A-8CF9-E857D0417D69?locatt=view:level2
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het eerste blok omvat de documenten die betrekking hebben op enerzijds de formatie van de regeringen op federaal en Vlaams vlak en de daaropvolgende SP-evaluatie van de regeringsdeelname doorheen de legislatuur, en anderzijds de samenstelling en werking van het kabinet. Het tweede blok groepeert de periode op het federale niveau: de ministerraad en de Ministeriële Comités, de eigen bevoegdheid (institutionele hervormingen), stukken betreffende andere federale bevoegdheden, en de opvolging van de CVP-PVV-executieve in afwachting van de uitbreiding ervan met de SP en de VU. Het derde blok betreft de Vlaamse executieve, met enkele algemene luiken (verzameldossiers van de bijeenkomsten van de Vlaamse executieve, het Overlegcomité en de Ministeriële Comités, de indicateur, de algemene toespraken, de begrotingsbesprekingen en de informaticaproblematiek) komt eerst de functie als vice-voorzitter van de Vlaamse executieve aan bod. Deze stukken zijn bijeengebracht op basis van de bevoegdheidsverdeling en de protocollaire volgorde tussen de diverse gemeenschapsministers. Uit praktische overwegingen zijn de dossiers inzake Welzijn (GM Jan Lenssens) en Volksgezondheid (GM Hugo Weckx) wel in eenzelfde rubriek ondergebracht. Tot slot komt de eigenlijke bevoegdheid van Norbert De Batselier als gemeenschapsminister van Economie, Middenstand en Energie aan bod, opgedeeld volgens de diverse actieterreinen zoals ze uit de werking van het kabinet en de ordening van de archivalia tevoorschijn kwamen. Een vierde en laatste blok behandelt de lokale betrokkenheid van Norbert De Batselier: een enkele interpellatie in de Gemeenteraad van Dendermonde, toespraken bij de opening van tentoonstellingen,… Een kabinetsarchief laat toe om naast de theorie van de politiek, ook de praktijk te bestuderen. Het is via de archivalia van haar mandatarissen, en niet in het minst van haar ministers en staatssecretarissen, dat (minstens gedeeltelijk) kan worden nagegaan wat er effectief is gebeurd. En dat is zeker het geval voor het kabinetsarchief van Norbert De Batselier als staatssecretaris voor Institutionele Hervormingen (1988) en vice-voorzitter van de Vlaamse executieve en gemeenschapsminister van Economie, Middenstand en Energie. Ter illustratie kan gewoonweg worden gewezen op de duidelijke aandacht voor de milieuproblematiek, op de pogingen om economie en ecologie te verzoenen.
Date:1988-1992
Physical description:87,45 strekkende meter
Notes:Archiefgeschiedenis: Ook al vond de minister zelf het belangrijk dat zoveel mogelijk materiaal werd overgedragen, en bijgevolg bewaard bleef, uit praktische overwegingen – de vlotte overgang naar de daaropvolgende legislatuur! – is er zeker materiaal door het kabinet bijgehouden. Bovendien hebben zeker niet alle individuele kabinetsleden alles meegegeven.
***********
Biografie: Norbert De Batselier werd geboren op 24 december 1947 te Dendermonde. Na het behalen van zijn licentiaatsdiploma in de Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Brussel in 1970 werd hij voor 2 jaar aangesteld als navorser op het Centrum voor bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij werd er tot 1978 ook assistent economie. Vanaf 1972 tot 1976 was economisch adviseur bij het ABVV en vanaf 1976 tot 1979 promoveerde hij binnen het ABVV tot directeur van het Vormingsinstituut. Ondertussen doceerde hij tot 1980 sociale economie aan het Hoger Instituut voor Maatschappelijk en Cultureel Werk Antwerpen. Zijn politieke carrière begon in 1979 als kabinetschef van de toenmalige minister Marc Galle. In 1981 werd hij administrateur-generaal bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, een functie die hij na de verkiezingen in 1981 neerlegde om te gaan zetelen als Vlaams volksvertegenwoordiger. Op 9 mei 1988 werd Norbert De Batselier federaal Staatssecretaris voor Institutionele Hervormingen. Op 18 oktober 1988 werd hij gemeenschapsminister van Economie, Middenstand en Energie en vice-minister-president van de Vlaamse regering. Hij bleef vice-minister-president tot 13 juni 1995. Van 22 januari 1992 tot 13 juni 1995 ruilde hij de portefeuille van Economie, Middenstand en Energie in en werd hij als Vlaams minister bevoegd voor leefmilieu en huisvesting. Norbert De Batselier was sinds 1 januari 1995 burgemeester van Dendermonde tot 31 augustus 2006. Bij de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Vlaams Parlement van 21 mei 1995 werd hij verkozen in de kieskring Sint-Niklaas-Dendermonde. Tijdens de openingsvergadering van 13 juni 1995 werd hij tot voorzitter van het Vlaams Parlement benoemd. Hij bleef Vlaams volksvertegenwoordiger en tevens voorzitter van het Vlaams Parlement tot juli 2006. Sinds 24 oktober 2006 mag hij zich erevoorzitter van het Vlaams Parlement noemen. Die eretitel werd hem toegekend door het Bureau van deze assemblee. Hij werd na zijn politiek mandaat directeur bij de Nationale Bank van België. Deze benoeming is uitzonderlijk; centrale banken hebben normaal geen voormalige parlementsvoorzitters in de raad van bestuur. Eind 2014 werd hij 67, waardoor hij bij de regering een aanvraag moest indienen om nog langer directeur te kunnen blijven. Dat verzoek werd afgewezen waarna zijn mandaat afliep.
***********
Alle mogelijke documentatie werden verwijderd, tenzij ze echt nauw verband hield met een bepaald dossier. Als (voogdij)minister kreeg Norbert De Batselier bijvoorbeeld automatisch allerhande documenten toegestuurd van bepaalde bedrijven, van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappijen, de GIMV, de SERV, het Technisch Comité van het Scheepskrediet, het NCMV, het Planbureau, het IOOV, diverse federaties,… Dergelijke stukken werden verwijderd, evenals de louter ter informatie toegestuurde officiële documenten van de Europese Commissie, de Europese Raad, de Vlaamse Raad,…. Hetzelfde geldt voor de officiële ‘nota’s aan het Bureau van het ABVV’ die de minister blijkbaar kreeg toegestuurd, of documenten betreffende allerhande SEVI-werkgroepen. Amsab-ISG beheert reeds de archieven van deze organisaties, zodat wanneer geen duidelijke eigen inbreng van het kabinet te bespeuren viel, deze stukken niet bij het kabinetsarchief bewaard dienden te blijven.
***********
Begin 1992 kreeg Amsab-ISG, al bij al tamelijk onvoorbereid, een eerste lading archivalia van socialistische kabinetten in bewaring: de depotruimte bleek meteen ontoereikend voor de toestroom van dergelijke bulkarchieven, zodat in afwachting van een nieuw hulpdepot het archiefmateriaal tijdelijk in een garagebox werd gestockeerd.