af015087: De wereld chocoladeboom

Affiche uitgegeven in 1995 door Oxfam-Wereldwinkels Jongerenservice (OWWJ) voor eerlijke productenhandel. Afbeelding: tekeningen en foto’s over de cacaoteelt en –productie. Tekst: oxfam•WERELDWINKELS v.z.w. jongerenservice. de wereld chocolade boom. van cacaoboon tot chocolade!: cacaoboon >...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Reference code:af015087
By: Oxfam-Wereldwinkels Jongerenservice (uitgever)
Type: affiche
Date:1995
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Affiche uitgegeven in 1995 door Oxfam-Wereldwinkels Jongerenservice (OWWJ) voor eerlijke productenhandel. Afbeelding: tekeningen en foto’s over de cacaoteelt en –productie. Tekst: oxfam•WERELDWINKELS v.z.w. jongerenservice. de wereld chocolade boom. van cacaoboon tot chocolade!: cacaoboon > roosteren – vermalen > cacaomassa > malen > cacaokoeken > cacaopoeder, cacaomassa > persen > cacaoboter, suiker, melk e.a. ingrediënten > chocolade. Prijsopbouw van een reep chocolade met cacao uit Ghana. het Noorden: 20% belastingen, 13% handel en transport van cacao, 29% produktie van chocolade, 25% distributie. het Zuiden: 3% Ghanese boer, 10% Ghanese overheid. 1993: commerciële handel cacao: 20 fr/kg aan de boer, alternatieve handel 45 fr/kg aan de boer. wereld cacaohandel. Verboden toegang – invoertaksen EU (geldig voor niet-ACP-landen) cacaobonen 3%, cacaoboter 12%, cacaopoeder 16%. 80% van de cacaohandel is in handen van 5 grote bedrijven. produktielanden van cacao en hun afhankelijkheid: 840.000 ton Ivoorkust 39%, 305.000 ton Brazilië 1.6%, 240.000 ton Ghana 45%, 220.000 ton Maleisië 2%. Totale wereldproduktie: +/- 2.500.000 ton: Afrika 57%, Latijns-Amerika 22%, Azië 21%. cacaoboer. De wereldmarktprijs. Oorzaken: — overaanbod — spekulatie op termijnmarkt — macht multinationals. Bovendien: dalende ruilvoet 1992. Ontwikkelingslanden: 28% meer exporteren om hetzelfde te kopen als in 1980. Afrika: 37%. kwota, ICCO, buffervoorraden, prijsafspraken 1973 > 1993 nieuw ICCA, maar de cacaoproducenten moeten zelf maar zien hoe ze de prijzen hoog houden (minder produceren). cacaoverwerking: 50% van de cacaoverwerking is in handen van 4 grote bedrijven. CACAOKONSUMPTIETAART (1993-94): Europa 51% (daarin EU 44%), Azië + Oceanië 12%, VS + Canada 13%, Latijns-Amerika 17%, Afrika 7%. chocoladeproduktie: De helft van de chocoladeproduktie is in handen van 5 grote bedrijven: Nestlé (Nuts, Galak, …); Philip-Morris (Jacobs-Suchard, Milka, Côte d’Or, Meurisse, …); Cadburry-Schweppes; Hershey; Mars. CHOCOLADEKONSUMPTIETAART: Europa 51% (daarin EU 38%), VS + Canada 28%, Azië + Oceanië 12%, Latijns-Amerika 8%, Afrika 1%. chocolade. Voorstel: 5% van het totale gewicht van een reep chocolade (= 17% van cacaoboter in een reep chocolade) mag vervangen worden door andere goedkope plantaardige vetten… Is nu reeds toegelaten in Groot-Britannië (sic), Denemarken en Ierland. DELFT DE EU HET GRAF VAN DE CACAOBOEREN? TOEVAL, VOLGEND JAAR KOMEN ER 300.000 NIEUWE ASIELZOEKERS BIJ EN GAAN 300.000 CACAOBOEREN FAILLIET. Loesje.
Physical description:geheel: hoogte: 240.00 cm
geheel: breedte: 320.00 cm
papier