087: Archief van Textielhuis Sint-Niklaas

De belangrijkste series die we binnen het archief hebben kunnen identificeren zijn: verslagen van de bestuursvergaderingen van het ABVV-gewest Sint-Niklaas (1976 – 1987), verslagen van de bestuursvergaderingen van de TACB-afdeling Sint-Niklaas (1952 – 1967, 1979 – 1984), briefwisseling van de versch...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de verantwoordelijke archivaris.
Reference code:087
Level of description:archief
By: Textielhuis Sint-Niklaas; ABVV-gewest Sint-Niklaas; TACB-afdeling Sint-Niklaas; CKAVB-afdeling Sint-Niklaas; Centrale der Boek- en Papiernijverheid - afdeling Sint-Niklaas
Date:1935-1989
Online access: https://hdl.handle.net/10796/0D43A8D2-02C6-4E95-9D47-54FD4369527F?locatt=view:level2
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:De belangrijkste series die we binnen het archief hebben kunnen identificeren zijn: verslagen van de bestuursvergaderingen van het ABVV-gewest Sint-Niklaas (1976 – 1987), verslagen van de bestuursvergaderingen van de TACB-afdeling Sint-Niklaas (1952 – 1967, 1979 – 1984), briefwisseling van de verschillende afdelingen en centrales (1965 – 1989), lijsten met de ledenbeweging (1949 – 1984), dossiers betreffende de CAO's (1969 – 1985), dossiers betreffende de lonen (1967 – 1983), dossiers betreffende de syndicale premies (1976 – 1986), dossiers betreffende vakanties en vakantiegeld (1971 – 1985), dossiers betreffende de verschillende firma's (1957 – 1986), dossiers betreffende de sociale verkiezingen van 1975, 1979 en 1983. Daarnaast kan nog melding gemaakt worden van een interessant document, namelijk een overzichtslijst van (een deel van) het archief van het Textielhuis. Op basis van deze lijst kunnen we concluderen dat er nog een aantal belangrijke lancunes in het archief zitten. Zo vinden wij in de lijst referenties naar verschillende stakingsdossiers, terwijl er in de effectieve storting slechts één zo'n dossier aanwezig is. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat een deel van de briefwisseling uit de periode 1977 – 1980 ontbreekt. Verder kunnen we op basis van de algemene archiefstructuur nog vermoeden dat de briefwisseling over 1987 ontbreekt, alsook de verslagen van de bestuursvergaderingen van de TACB over de periode 1968 – 1978. Van verslagen van bestuursvergaderingan van de CKAVB en de CBP vinden we zelfs helemaal geen spoor. Het is dus vrij zeker dat een deel van het archief nog is achtergebleven of verloren gegaan.
Date:1935-1989
Physical description:3,63 strekkende meter
Notes:Biografie: Het Textielhuis te Sint-Niklaas (Mercatorstraat 87 – 89) was een belangrijk syndicaal centrum voor de regio Sint-Niklaas en het Waasland. Het herbergde niet alleen de zetel van het ABVV-gewest Sint-Niklaas (met o.a. het algemeen secretariaat, de bodendienst, de werklozendienst en de dienst arbeidsrecht), maar onder andere ook het secretariaat van de lokale afdelingen van de Textielarbeiderscentrale van België (TACB), de Centrale voor Kleding en Aanverwante Vakken van België (CKAVB), de Centrale der Boek- en Papiernijverheid (CBP) e.a. Daarnaast gebruikten ook andere, aan de vakbond gelinkte organisaties het pand, zoals de Culturele Centrale-gewest Sint-Niklaas-Dendermonde of de Culturele Centrale-afdeling Sint-Niklaas II "Boontje". De centrale figuur binnen dit archief is René Heyninck, die ruim twintig jaar actief was in de Sint-Niklaasse vakbond. In die tijd oefende hij zeer vele functies uit. Hij begon zijn carrière in 1968 als bediende bij de TACB. Later werd hij adjunct-secretaris en van 1978 tot en met 1988 was hij secretaris. Hij was ook secretaris voor de CKAVB en de CBP van 1978 tot en met 1989 en hij bekleedde daarnaast ongeveer tien jaar lang het voorzitterschap van ABVV-gewest Sint-Niklaas tot en met 1988. Hij nam ontslag uit zijn syndicale functies, omdat hij zich aan een politieke carrière ging wijden. Naast René Heyninck duiken ook twee andere personen geregeld op in het archief: Lucien Rotthier en Patrick De Backer. Lucien Rotthier was de voorganger van René Heyninck. Hij was secretaris van de TACB van minstens 1952 tot 1978 en tevens ook secretaris van de CKAVB tot 1978. Patrick De Backer was de opvolger van René Heyninck. Vanaf januari 1989 werd hij de nieuwe secretaris van de TACB en vanaf november 1989 nam hij ook de functie van secretaris van de CKAVB en de CBP over.
***********
Biografie: De gewestelijke afdelingen van het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) groeperen sinds 1945 de ABVV-leden per streek. ABVV-gewest Sint-Niklaas was dan ook de gewestelijke afdeling van de socialistische vakbond in het arrondissement Sint-Niklaas. In 1975 werd van hoger hand besloten tot een fusie met het gewest Dendermonde.
***********
Biografie: De TACB vertegenwoordigde de ABVV-leden die werkzaam waren in bedrijven die vallen binnen de sectoren textielnijverheid, breigoederen en vlasnijverheid. In de regio Sint-Niklaas had de TACB een zeer grote afdeling omdat er veel bedrijven uit die sectoren aanwezig waren. Een aantal van de grootste en meest bekende firma's waren: Filteint, Waesland, Bruggeman en Domo. Tegen het einde van de jaren 1970 – begin jaren 1980 gingen echter veel firma's failliet en slonk ook de grootte en de macht van de TACB. Deze trend kon men in heel België waarnemen. Uiteindelijk fusioneerde de TACB met de CKAVB en de Centrale der Diamantbewerkers in 1994 tot ABVV – Textiel-Kleding-Diamant.
***********
Biografie: De CKAVB vertegenwoordigde de ABVV-leden die werkzaam waren in bedrijven die vallen binnen de sectoren confectie en wasserijen (evenals een aantal oudere, nu nauwelijks nog bestaande sectoren zoals de kousenhermaaknijverheid of de sector kantwerk-borduurwerk-bepaarlen). In de regio Sint-Niklaas waren een aantal grote confectiebedrijven, maar de CKAVB had nooit zoveel leden als de TACB. Gekende firma's waren: H.D. Lee of Belgium, Forma en Sneeuwwitje's verenigde bedrijven. Ook hier zette zich de hoger beschreven trend van fabriekssluitingen en afnemende ledenaantallen zich door. De fusie met de TACB was het logische gevolg.
***********
Biografie: De CBP vertegenwoordigde de ABVV-leden die werkzaam waren in bedrijven uit de sectoren drukkerijen, grafische kunst en dagbladen. De CBP was binnen België maar een zeer kleine centrale met weinig leden en ook in de regio Sint-Niklaas was deze centrale erg klein. De functie van secretaris van de CBP kon er gemakkelijk gecombineerd worden met andere functies. De grootste firma uit de regio was Scheerders van Kerckhove's verenigde bedrijven (SVK). Door de beperkte omvang zag de CBP zich uiteindelijk genoodzaakt om op te gaan in de Algemene Centrale (AC).
***********
Het betreft archief van verschillende afdelingen binnen het ABVV, maar het meeste materiaal is gelinkt aan René Heyninck. Door de verstrengeling van functies is het zeer moeilijk om al het materiaal per archiefvormer uit te splitsen en apart te beschrijven en eigenlijk is het ook niet wenselijk omdat dan een deel van context verloren gaat: namelijk dat centrales en afdelingen van het ABVV op lokaal vlak geen eilandjes vormen, maar juist zeer nauw verbonden zijn door middel van personele unies.
***********
In 1994 werd het Textielhuis opgeruimd en werden de statische archieven overgedragen aan Amsab-ISG.