257: Archief van Florennade

Het bewaarde archief geeft een goed beeld van de diverse activiteiten, en de moeilijkheden waar de kleine pacifistische kern van Florennade met geconfronteerd is geweest. Het eigenlijke archief van de vzw bevat de statuten, de verslagen van de Algemene Vergadering en de briefwisseling met het actiec...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Het archief is raadpleegbaar mits toestemming van de dienstdoende archivaris.
Reference code:257
Level of description:archief
By: Florennade
Date:1979-1992
Online access: https://hdl.handle.net/10796/F7C90E0C-3375-4858-A6E0-6507F295F5CB?locatt=view:level2
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het bewaarde archief geeft een goed beeld van de diverse activiteiten, en de moeilijkheden waar de kleine pacifistische kern van Florennade met geconfronteerd is geweest. Het eigenlijke archief van de vzw bevat de statuten, de verslagen van de Algemene Vergadering en de briefwisseling met het actiecentrum. De dossiers over de acties rond de basis van Florennes zijn vrij uitgebreid. Naast pamfletten en persknipsels bevatten zij ook verslagen van voorbereidende vergaderingen, briefwisseling, logboeken en gerechtelijke dossiers uit de jaren 1985-1989. Daarnaast werden in het archief heel wat documentaire dossiers opgenomen betreffende de vredesbeweging in binnen- en buitenland, alsook betreffende het militair beleid, de nucleaire problematiek, het militair-industrieel complex, etc. In het archief van de vzw Florennade werd ook een gedeponeerd archief opgenomen: dat van de "Opleiding Sociale Verdediging" uit de jaren 1982-1984 en van de Leuvense actiegroep Rakettenvergif (1983-1985).
Date:1979-1992
Physical description:4,07 strekkende meter
Notes:Biografie: In december 1979 neemt de NATO haar fameuze dubbelbesluit: er wordt besloten tot de plaatsing van kruisraketten in West-Europa tenzij het Warchau-pact beslist om haar SS-20 raketten te ontmantelen. De plaatsing van deze tactische kernwapens houdt meteen in dat de drempel voor het gebruik van de atoombom drastisch wordt verlaagd. Tegen deze NATO-beslissing komt er in België vanaf 1979 een massaal protest op gang, dat geleid wordt door het Vlaams Aktiekomitee tegen Atoomwapens (VAKA). Om uiting te geven aan het protest van de bevolking worden er in de daarop volgende jaren verschillende massademonstraties in Brussel georganiseerd. Een harde kern van de vredesbeweging wil evenwel verder gaan en de actie verleggen naar de militaire basis van Florennes waar de plaatsing van raketten wordt voorzien. Het is de bedoeling een actiecentrum uit te bouwen om het pacifistisch verzet een permanent karakter te geven en het model van de burgerlijke ongehoorzaamheid in de praktijk te brengen. In april 1984 wordt de vzw Florennade opgericht en eind 1984 kan men reeds overgaan tot de aankoop van een pand te Rosée in de nabijheid van de basis. Na de effectieve plaatsing van de raketten in maart 1985 groeit de vzw Florennade zo uit tot de voorpost van de militante vleugel van de Belgische vredesbeweging. Vanuit het actiecentrum worden er regelmatig “wandelingen” op touw gezet. Er volgen blokkades van de toegangswegen tot de militaire basis en sommige activisten overschrijden de omheining. In navolging van de Britse Cruise Watch wordt het doen en laten van de manoeuvres in en rond de basis van nabij ge-volgd. Het Florennade-actiecentrum wordt meteen het doelwit van een aanhoudende politionele controle. De vredesbeweging boekt een overwinning wanneer de raketten in december 1988 worden weggehaald uit Florennes. Voor Florennade stelt zich de kwestie van het al dan niet voortzetten van de actie. De groep probeert nog een nieuwe mobilisatie op gang te brengen tegen de laagvluchten en de vestiging van een pilotenopleiding te Florennes, maar na 1989 is het duidelijk dat Florennade over zijn hoogtepunt heen is.
***********
Een eerste deel van het archief van Florennade werd in 1996 aan Amsab overgemaakt door toedoen van Thierry de Lannoy van het Brusselse Vredeshuis. Dit archief bevond zich toen nog steeds in het verlaten pand van Florennade te Rosée, waar het ten prooi was gevallen aan vocht en algemene verwaarlozing. Het belangrijkse deel van het archief kon gered worden. Een tweede deel van het archief, dat oorspronkelijk in bezit was van Louis De Meuter, werd in 1999 overgemaakt aan Amsab door toedoen van Koen Moens uit Leuven. De twee delen werden samen verwerkt.