072: Archief van Rudi Van Doorslaer

Het archief van Rudi Van Doorslaer heeft vooral betrekking op de werking van de maoïstische beweging, maar daarnaast kan men er ook materiaal in terugvinden over de studentencontestatie, en meer algemeen over de links alternatieve wereld van de jaren zeventig. Het materiaal werd verzameld bij versch...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Raadpleegbaarheid:Raadpleegbaar mits toestemming van de verantwoordelijke archivaris
Reference code:072
Level of description:archief
By: Van Doorslaer, Rudi
Date:1963-1978
Online access: https://hdl.handle.net/10796/353C8580-C39E-4051-8E1A-229422F8FDB8?locatt=view:level2
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Het archief van Rudi Van Doorslaer heeft vooral betrekking op de werking van de maoïstische beweging, maar daarnaast kan men er ook materiaal in terugvinden over de studentencontestatie, en meer algemeen over de links alternatieve wereld van de jaren zeventig. Het materiaal werd verzameld bij verscheidene dissidente maoïsten uit Gent, Zelzate, Brussel en Leuven. Het betreft hier een rijk geheel van zeldzame pamfletten, brochures en tijdschriften, alsook van een aantal interne documenten. Vooral de maoïstische bedrijfsblaadjes zijn vrij uniek.
Date:1963-1978
Physical description:0,77 strekkende meter
Notes:Biografie: Rudi Van Doorslaer (Lokeren, 1951) is actief geweest in de links radicale studentenbeweging aan de Gentse universiteit tijdens de jaren 1969-1974. Hij militeerde in de Marxistisch-Leninistische Beweging (MLB) en in de Kommunistische Jeugdbond (KJB) te Lokeren. Beide organisaties fungeerden als jeugdorganisaties van het maoïstische Alle Macht Aan De Arbeiders (AMADA). Daarnaast behoorde hij tot de stichters van de Sociale Werkgroep Geschiedenis (SOWEGE) aan de Rijksuniversiteit Gent (RUG). Na zijn maoïstische periode oriënteert Van Doorslaer zich meer op het eurocommunisme, zoals het vanaf het midden van de jaren zeventig verdedigd werd door KP-leider Jef Turf. Hij treedt toe tot de redactie van het Vlaams Marxistisch Tijdschrift (VMT). Naast een intermezzo als uitgever bij het Masereelfonds (1980-1983) profileert hij zich vooral als historicus met een bijzondere interesse voor de communistische beweging, het verzet, de joden en het optreden van de politiediensten.
***********
In 2015 werden de grootste reeksen tijdschriften uit het archief gehaald, geordend en naar de bibliotheek overgedragen. Verder werden er ook een foto en twee kalenders afgescheiden en overgebracht naar respectievelijk de fototheek en de iconografie.